Sierra d’Albarracín i Montes Universales

“Cérvols, ocells i molt més”

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT


Es proposa una escapada al sistema muntanyenc de Montes Universales, especialment a la comarca aragonesa de la Sierra d’Albarracín a Teruel, les terres on naixen alguns dels rius més importants de la península com són el Tajo, el Túria o el Xúquer.

El príncep del bosc, el cérvol, serà el nostre guia en la Sierra del Tremedal i, aprofitant els observatoris, gaudirem de la seua presència. També ho intentarem amb els ocells (amb la presència de més de 100 espècies) i les papallones ja que a la província de Teruel hi ha més de 1200 espècies i moltes d’elles estan protegides per la seua escassetat. Quant a la vegetació, segur que podem gaudir els fantàstics boscos de pi silvestre, lloc on ens allotjarem en unes precioses cabanyes de fusta. La presència de l’home, que queda manifestada en els vestigis ben conservats en la zona, data des de la prehistòria. Posteriorment han sigut moltes les activitats tradicionals que s’han desenvolupat i algunes d’elles persisteixen en els nostres dies com la ramaderia i l’elaboració de formatges tradicionals.v

Possibles activitats o llocs a visitar: Visita guiada al centre d’interpretació Dornaque i el Paisatge Protegit de los Pinares de Ródeno, fonts de la serra, centre de visitants de la reserva de caça, itineraris per a distingir petjades i rastres dels habitants del bosc, taller nocturn per a descobrir el fascinant món dels habitants de la nit, excursió a la Laguna de Noguera, contacontes teatralitzat, visita guiada a Albarracín, visita a una formatgeria tradicional, etc.

FITXA TÈCNICA


  • Destinataris: Recomanat per a alumnes d’ESO, Batxiller, Cicles Formatius i Universitaris.
  • Durada: 3 o 5 dies.
  • Conceptes: Ecosistema, respecte i conservació dels valors naturals i ambientals, fauna ibèrica, etimologia, botànica.
  • Lloc: Sierra d’Albarracín i Montes Universales.
  • Organització: 40 a 50 participants, programació a mida.
  • Entitat col·laboradora: BIRDING TERUEL.
  • Agència de viatges: Pascual Tours.

INCLOU


  • Entrades a museu i centres d’interpretació
  • Dinàmiques i jocs
  • Animació en vetlades, etc…

OBSERVACIONS


El programa s’adaptarà a les necessitats del grup. Podem preparar una visita especial per a l’època de la brama del cérvol (setembre – octubre), tallers de bolets en les èpoques adequades, visitar el naixement del riu Tajo o potser el del Túria. Podem visitar també paratges propers com las Lagunas de Gallocanta o la regió muntanyenca de Cuenca així com la ciutat de Teruel i Dinópolis. Durant l’hivern també es pot combinar amb dies de neu en les properes pistes de Javalambre o Valdelinares.

INFORMA’T